Арника (Arnica Montana L.) - цвят

Арника (Arnica Montana L.) - цвят

Наличност: В наличност
14.90 лв.
Код на продукта: Арника (Arnica Montana L.) - цвят 25гр.

Бърз преглед

Арника (Arnica Montana L.) - цвят Приложение на арника За лечение на безапетитие, прилага се при атеросклероза, леки форми на хипертония, коронарна болест (като помощно средство). Прилага се при цистит и пясък в пикочния мехур. Арниката е много...
+

Арника (Arnica Montana L.) - цвят

Приложение на арника

За лечение на безапетитие, прилага се при атеросклероза, леки форми на хипертония, коронарна болест (като помощно средство). Прилага се при цистит и пясък в пикочния мехур. Арниката е много ефикасна при заболяванията на опорно-двигателния апарат за външно приложение: артрит, ревматизъм, ишиас. Също при оплешивяване.

Начин на употреба на арника

*Прилага се спиртна настойка от стръковете (1:5) вътрешно по 30-40 капки, 3 пъти дневно и външно за компреси и промивки в по-голямо разреждане.
*Прилага се маслен извлек от стръковете (1:3), като се загрява на водна баня със зехтин за 20-30 мин. Седи 24 часа и се изстисква хубаво и се прецежда. С получения маслен извлек се мажат болните места 2 пъти дневно, сутрин и вечер.
*Запарка - 2 с.л. се запарват с 500 мл вряла вода за 15 мин. Пие се 3 пъти дневно по 150 мл преди хранене в продължение на месец.

Предупреждения за арника

Арника не е отровно растение. Вътрешна употреба на това растение не се препоръчва за деца до 16 години, поради възможни алергични реакции. Най-благоприятна за използване за външна употреба.

Характерни особености на билката

Арниката— Arnica montana L. — от сем. Сложноцветни - Compositae — е многогодишно тревисто растение. Стъблото е високо до 60 см, изправено, силно космато. Листата са главно розетни, обратно яйцевидни, с 5—7 жилки, а стъблените — срещуположни, малко на брой, по-дребни, обикновено с 3 жилки. Най- горните листа са дребни, тесни, с 1 жилка. Цветовете са оранжево- жълти, събрани в сравнително едри цветни главички (кошнички), раз-положени поединично на върха на стъблото и разклоненията му.

Разпространение

У нас растението не е намерено диворастящо. Поради това, че е предвидено във фармакопеята и се цени и търси на международния пазар, необходимо е да се направят опити за култивирането му във влажните горски ливади, при как- вито условия вирее в диворастящите си находища почти из цяла Европа.

Време за бране

Юни — септември.

Начин на бране

Цветовете се берат през втората година от засяването на растението в сухи, по възможност слънчеви дни след роса. В началото на цъфтенето цветните главички се отрязват в основата или с малка (до 1 см) цветна дръжка.

Начин на сушене

Така събраният материал се суши бързо в проветриви помещения на сянка, разстлан на тънък: пласт върху рамки, или в сушилня при температура не повече от 45°. Да се суши внимателно и бързо. Сушенето на слънце не се препоръчва.

Рандеман

От 6 кг свежи цветни главички се получава 1 кг сухи.

Описание на готовата билка

Изсушените цветни главички от арниката са цели, понякога с оронени периферни езичести цветчета. Цветното дъно е плоско или слабо изпъкнало, трапчинковидно, с къси четинести власинки около трапчинките. Периферните езичести женски цветове са разположени в 1 ред, 15—20 на брой, оранжевожълти. Средните цветчета са двуполови, също оранжевожълти. Миризмата е слабо ароматична, а вкусът — горчив.

Качествени изисквания

Фармакопеята допуска влага не повече от 13% 5 обща пепел — не повече от 9%; странични органични примеси — не повече от 2°/о- Билката не трябва да съдържа живи личинки или яйца на арниковата муха, които при лошо сушене не умират и впоследствие я развалят.

Съхранение

В сухи и проветриви помещения на тъмно в добре приготвени опаковки.

Напишете отзив

Моля влезете в профила или се регистрирайте, за да напишете отзив.