КОМУНИГА БЯЛА СТРЪК 30гр.

КОМУНИГА БЯЛА СТРЪК 30гр.

Наличност: В наличност
1.40 лв.
Код на продукта: КОМУНИГА БЯЛА СТРЪК 50гр.

Бърз преглед

Бяла комунига MELILOTUS ALBUS DESft. (сем. Leguminosae — Бобови) Български народни наименования: еневка, овчарска комунига. Народни наименования в други страни: Aнглийски – sweetcloser, Р - донник белый, буркун, Немски - Weissbluhender St...
+

Бяла комунига

MELILOTUS ALBUS DESft.

(сем. Leguminosae — Бобови)

byala-komuniga.jpgБългарски народни наименования: еневка, овчарска комунига.

Народни наименования в други страни: Aнглийски – sweetcloser, Р - донник белый, буркун, Немски - Weissbluhender Steinklee, Френски - melilot blanc.

Употреба на бялата комунига като лековита билка: В нашата народна медицина против главоболие (главно цветовете и листата). Обикновено билката се накисва в силен спирт или ракия и след 10 — 15 дни се прецежда. Полученият извлек се употребява външно, като с него се намокря памук и се налага върху главата. Експериментално е установено, че кумаринът има противогърчово и наркотично действие. В по-големи дози билката е отровна.

Билката има голямо приложение и в тютюневата промишленост за ароматизиране.

Установено е, че водният екстракт от билката има инсектицидни свойства.

Добра фуражна и силажна билка в смес с житни треви.

Отлична медоносна билка.

От стъблата могат да се получат до 18 мм дълги влакна.

Характерни особености: Бялата комунига е едногодишно или двугодишно тревисто растение. Главният корен е с добре развити странични разклонения. В кореновата система се образуват множество грудки. Стъблото е до 2 м високо, изправено, към горния си край космато, а долу синкаво обагрено. Листата са тройни, а листчетата почти от основата си са назъбени, слабо космати отдолу. В основата на главната дръжка на листа се намират 2 щиловидни «прилистника. Цветовете са дребни, бели, разположени в редки съцветия, обикновено увиснали надолу. Флагчето е малко по-дълго от крилцата. Плодът е яйцевиден боб, обикновено само с 1 семе, с късо остро носче. Цъфти от юни до септември. Сухата билка има силна кумаринова миризма (на свежо сено).

byala-komuniga_.jpgРазпространение: В Европа, Азия, северното и източното крайбрежие на Африка. Култивира се в Русия, Канада, САЩ и др. У нас се среща по влажните и песъчливи места, в изкопите край пътищата и другаде из цялата страна.

Употребяема част: Връхните цъфтящи стръкове (Herba Melilotialbi).

Време за бране: Юни — август.

Начин на бране: Отрязват се връхните цъфтящи стръкове на билката. Събраният материал се прочиства още при брането от попаднали примеси.

Недопустими подмеси: Да не се смесва с жълтата комунига — Melilotus officinalis L., която е с жълти цветове.

Начин на сушене: Сушенето се провежда в проветриви помещения, като се разстила в тънък пласт. За по-бързо и качествено сушене се препоръчва по-дългите връхни стръкове да се нарежат, след което да се подложат на сушене. При безоблачно и сухо време сушенето може да се проведе и на мястото на брането по начин, както се суши сено, като често се обръща. Важно е да се суши бързо, при което съдържанието на кумарините се запазва значително по-добре.

Рандеман: От 4,5 кг свежи връхни цъфтящи стръкове се получава 1 кг сухи.

Съхранение: В сухи и проветриви помещения настрана от немирналивите билки, за да не ги вмирише.

В проведените у нас изследвания изсушеното сено от билката, получено непосредствено преди цъфтежа, съдържа до 2,38% кумарин, който се образува при сушенето на билката. Съдържа още 9,03% влага, 8,37% пепел, 2,04% сурови мазнини, 13,92% суров протеин, 36,88% безазотни екстрактни вещества, 29,76% целулоза. Установено е също, че съдържанието на кумарина е по-високо, ако билката е расло в засушливи райони в сравнение с дроги, получени от влажни места. Младите листа имат по-високо съдържание на кумарини. В корените е установено съдържание и на сапонини. Не съдържа етерично масло. През 1969 г. от листата на билката е изолирана от една аморфна, нехигроскопична смола с добив 6%, която съдържа 3% кумарини, нередуцирана захар и 1,8% редуцирана захар.

Напишете отзив

Моля влезете в профила или се регистрирайте, за да напишете отзив.