ГЪШИ ОЧИБОЛЕЦ 50гр.

ГЪШИ ОЧИБОЛЕЦ 50гр.

Наличност: В наличност
8.60 лв.
Код на продукта: ГЪШИ ОЧИБОЛЕЦ 50гр.

Бърз преглед

ГЪШИ Очиболец е многогодишно тревисто растение. Стеблото му право или полегнало в основата си разклонения. Това растение е със стебло покрито с власинки и достига височина 15-30 см. Листата са стълбовидни или с къси дръжки, триделни и едро назъбени с...
+

ГЪШИ Очиболец е многогодишно тревисто растение. Стеблото му право или полегнало в основата си разклонения. Това растение е със стебло покрито с власинки и достига височина 15-30 см. Листата са стълбовидни или с къси дръжки, триделни и едро назъбени с големи прилистници. Цветовете на очиболеца са разположени по единично в пазвите на листата закрепени с дълги дръжки. Цветовете са обагрени в жълто и имат двойна четирилистна чашка, четирилистно венчелишче и многобройни тичинки. Кореновата система на това растение обикновено е къса и дебела, като външния цвят на корена е тъмнокафяв, а вътрешността червена. Плодът на очиболеца е набръчкано сухо орехче изпълнено с много бройни семена. Бихме могли да срещнем очиболеца и под други имена като: планински очиболец, пачи очиболец, бутурак и гъши очиболец.
Разпространение на очиболец
Това растение се среща по влажни ливади, торфища и замочурени места, но също така се среща и в пред планинските и планински пояс в каменисти очастаци. В България се среща във всички наши планини.
Използваема част на очиболец
Използват се корените на растението, който трябва да бъдат извадени на пролет през март месец или есента през октомври месец.
Химичен състав на очиболец
В кореновата система се откриват хининова и елагова киселина до 35%, етерично масло, восък, гликозидите торментилин и торментол,30% кондензирани танини, скорбяла и други.
Приложение на очиболец
За вътрешно приложение: растението очиболец би могла да се използва за запичащо и кръвоспиращо средство. Тази билка би могла да се използва при вътрешни кръвоизливи, като туберкулозно кръвохрачене, стомашни язви, силна менструация. Бихме могли също да я приложим и при бяло течение, диария, захарна болест, диария и други. За външно приложение: напукани устни, ръце и пети, растението очиболец бихме могли да използваме за гаргара при възпаление на устна кухина, жабурене при хлабави венци, за бани при пролапсус на дебелото черво и други. При вътрешна употреба на очиболец се приготвя отвара от корените на растението както следва: 1 с.л нарязани корени се сваряват в 500 мл вода за 10 минути. Отварата се пие 3 пъти дневно по една винена чаша преди ядене. Тази отвара би могла да се ползва и за гаргара на устна кухина и външни промивки.При външно приложение на очиболец за напукани устни, ръце и пети се прави маслен извлек както следва: един стрък цяла билка се поставя в 1л зехтин и престоява 20 дни. След този период извлекът е готов за употреба.

 

Напишете отзив

Моля влезете в профила или се регистрирайте, за да напишете отзив.