МИРТА ЛИСТА 20гр.

МИРТА ЛИСТА 20гр.

Наличност: В наличност
3.50 лв.
Код на продукта: МИРТА ЛИСТА 50гр.

Бърз преглед

Народната медицина през вековете е прилагала мирта за различни цели: гореща отвара от кората на растението се е използвала за лечение на диария като тонизиращо и стимулиращо средство. Поради дразнещото действие върху стомашната лигавица тя се използв...
+

Народната медицина през вековете е прилагала мирта за различни цели: гореща отвара от кората на растението се е използвала за лечение на диария като тонизиращо и стимулиращо средство. Поради дразнещото действие върху стомашната лигавица тя се използва и като еметично средство. А външно като лапа народните лечители са я поставяли за лечение на хронични, трудно зарастващи рани. Индианците Чоктаоу  варели билката и пиели отварата като лек срещу треска.

По-късно най-ранните заселници на щата Луизиана използвали растението като стимулиращо средство, което „мобилизира телесната енергия”, за да се справи с различни инфекции, в това число и с най-тежката форма на дизинтерия. Прахът от мирта се е смъркал за прочистване  на синусите.

През 19-ти век билката мирта е популяризирана от  лечителя Самюъл Томсън, като „произвеждаща вътрешна топлина в тялото” и прекрасен лек за простуда, грип, различни инфекциозни заболявания, варикозни вени, диария от всякакъв вид, дизинтерия, кървящи венци и възпалено гърло.

Най-новите химични изследвания на билката откриват в кората й тритерпените мирикадиол, мирицитрин и тараксерол. Доказано е, че мирикадиолът стимулира натриевия и калиевия метаболизъм, а мирицитринът има антибактериално действие. Билката съдържа много полезни съставки, в това число бета-каротин,  витамини от групата В, витамин С, етерични масла, калций, желязо, магнезий, манган, фосфор, калий, селен, цинк, смоли и танин.

В днешно време се използва като лек срещу кашлица, простуда и грип, за  облекчаване на запушен нос. Мирка засилва имунната система и помага на тялото да се съпротивлява на болестите. Използва се за борба с различни тежки инфекции, включително и кожни, поради силната й активност срещу голям брой бактерии. Тя  предизвиква обилно потене, при което организмът се прочиства от токсините.

Помага също и при лечение на синдрома на раздразненото черво и колит, като потиска отделянето на слуз. Освен това мирта има много благотворен ефект върху функцията  на щитовидната жлеза, черния дроб, жлъчката и женските органи. Използва се и при всички видове обилни кръвотечения – в стомаха, в белите дробове, в матката и при обилна менструация. Тя е ефикасно средство и за свиване на хемороидите и намаляване на болката причинена от тях.

Външно се прилага като лапа върху мокри рани.

Гаргарата с отвара от мирта е великолепно средство срещу кървящи венци, възпалено гърло и лош дъх.

Хранителните добавки  от Мирта тонизират организма, повишават неговата устойчивост срещу инфекции и гарантират много по-качествен живот на хората, страдащи от различни заболявания.

Напишете отзив

Моля влезете в профила или се регистрирайте, за да напишете отзив.