ЛУДО БИЛЕ, ЛИСТ

ЛУДО БИЛЕ, ЛИСТ

Наличност: В наличност
2.70 лв.
Код на продукта: ЛУДО БИЛЕ,корен 50ГР.

Бърз преглед

ЛУДО БИЛЕ, ЛИСТ Atropa belladonna Описание: Беладоната, наричана още лудо биле, е многогодишно храстовидно растение с дебели бели корени. Листата й са тъмнозелени и с неправилна форма. Прясното растение има неприятен мирис и горчив вкус. Плодов...
+

ЛУДО БИЛЕ, ЛИСТ

Atropa belladonna

Описание: Беладоната, наричана още лудо биле, е многогодишно храстовидно растение с дебели бели корени. Листата й са тъмнозелени и с неправилна форма. Прясното растение има неприятен мирис и горчив вкус. Плодовете са черни и достигат диаметър до 1см.

Беладоната е силно отровна! С лечебна цел се използват корените, листата и връхчетата на растението. То е широко разпространено в Централна и Южна Европа, Южна и Западна Азия, Алжир. Днес се култивира в Англия, САЩ и Франция.

Отровният ефект на беладоната може да се предотврати, ако веднага се приеме средство, причиняващо повръщане. Може да се изпие чаша винен оцет или горчица с вода. След това се приема магнезий, стимуланти и силно кафе. Пациентът трябва да се държи на топло и ако е необходимо да се приложи изкуствено дишане. Специфични признаци за натравяне с беладона са загубата на глас, разширяване на зениците, продължителното трептене на ръцете и краката. Смъртоносният характер на отровата се дължи на съдържащия се в беладоната алкалоид – атропин. Най-отровен е коренът, а най-малко – плодовете.

Действие: Намалява треската и помага при справянето с възпаленията, като повишава изпотяването, но намалява нощното потене, наркотично, диуретично, успокояващо, антиспазмолитично действие.

Приложения: за разширяване на зениците (извлича се атропин); атропинът е антидот на опиума; облекчава болката и възпалението (локално приложение); при ишиас, ревматизъм, подагра и невралгия (като лосиони, мехлеми или лапи); за проверяване количеството на секрета при туберкулоза; облекчава сърцебиенето (локално, в малки дози); чревни колики; спастична астма; коклюш; тифозна треска; пневмония; действа болкоуспокояващо при спазми на гладката мускулатура на стомашно-чревния тракт (остър гастрит, язва на стомаха), при спазми на жлъчните и пикочните пътища, както и при спазми на матката; потиска слюнчената и стомашната секреция.


 

Напишете отзив

Моля влезете в профила или се регистрирайте, за да напишете отзив.