ЕВКАЛИПТ лист 15гр.

ЕВКАЛИПТ лист 15гр.

Наличност: В наличност
4.10 лв.
Код на продукта: ЕВКАЛИПТ, ЛИСТ 50гр.

Бърз преглед

ЕВКАЛИПТ, ЛИСТ Eucalyptus  Описание: Вечнозелено дърво, високо 50—70 м. Младите клонки са четириръбести със срещуположни, приседнали, яйцевидни листа отгоре зелени, а отдолу сребристобели, с дебел восъчен налеп. Листата на по-старите клонки са ...
+

ЕВКАЛИПТ, ЛИСТ

Eucalyptus 

Описание: Вечнозелено дърво, високо 50—70 м. Младите клонки са четириръбести със срещуположни, приседнали, яйцевидни листа отгоре зелени, а отдолу сребристобели, с дебел восъчен налеп. Листата на по-старите клонки са последователни, тясно ланцетни и сърповидно извити. Отглежда се в области със субтропичен топъл климат из Средиземноморието, по Кавказкото черноморско крайбрежие, даже в Южна Украйна и Молдавия. Родината на евкалипта е Австралия.

Употребявани части: Използват се листата (Folia Eucalypti) и полученото от тях етерично масло (Oleum Eucalypti).

Употреба: Прави се запарка от листата на евкалипта — 5 г листа на 250 мл вряща вода. Взема се от изстудената запарка по 1 супена лъжица 3—4 пъти дневно. За инхалации и гаргара се поставя 1—2 супени лъжици извлек в 1 чаша вода.

Действие: антисептично, анестетично, противовъзпалително и съдосвиващо действие.

Приложение: Под формата на настойка или отвара, или като евкалиптово етерично масло евкалиптът се употребява за инхалации при възпалителни заболявания на гърлото, при трахеити, бронхити, абсцес и гангрена на белия дроб. Вътрешно се използва отвара от листата като отхрачващо и дезинфекциращо средство при хронични бронхити. Отварата от листата на евкалипта се употребява външно под формата на лапи или за промиване на гнойни рани, абсцеси, флегмони и за промивки в гинекологичната практика. Евкалиптовото масло се използва за намазване на носната лигавица (в слънчогледово масло 2:100) при хрема, грип и др., както и за лечение на различни гнойни заболявания на кожата.

 

Напишете отзив

Моля влезете в профила или се регистрирайте, за да напишете отзив.