МУИРА ПУАМА кора - ПОТЕНТНО ДЪРВО 50гр

МУИРА ПУАМА кора - ПОТЕНТНО ДЪРВО 50гр

Наличност: В наличност
2.00 лв.
Код на продукта: МУИРА ПУАМА кора - ПОТЕНТНО ДЪРВО 50гр

Бърз преглед

Стресът и умората са в основата на влошения сексуален живот дори и при младите хора. Да се работи по-малко и да се почива повече невинаги е възможно. Тази статия е за онези от вас, избрали да се обърнат към билковите стимуланти, които се предлагат в ...
+

Стресът и умората са в основата на влошения сексуален живот дори и при младите хора. Да се работи по-малко и да се почива повече невинаги е възможно. Тази статия е за онези от вас, избрали да се обърнат към билковите стимуланти, които се предлагат в природната аптека, срещу състояния на потиснато либидо и психическа умора.

Потентно дърво (Muira Puama)За разлика от многото прехвалени натурални афродизиаци, за ефекта на растителния екстракт от Муира Пуама има ясни доказателства.

Потвърдено е, че влияе положително на либидото и подобрява сексуалността еднакво добре и при двата пола.

Заслугата за това е на френския лекар д-р Жак Уайнберг, който пише основата на съвременната научна история на "потентното дърво".

Какво е Муира Пуама?

Муира Пуама е популярното събирателно име на вид дърво, което расте по поречието на Амазонка.

Височината на дървото варира между три и пет метра според разновидността му.

Познати са две разновидности в тропическите гори на Южна Америка (Ptychopetalum olacoides и Ptychopetalum uncinatum) и около пет разновидности в тропиците на Африка.

В този материал ще разгледаме разновидността Ptychopetalum olacoides заради по-високото й естествено съдържание на фитохимикалите лупеол (lupeol) и уникалния алкалоид муирапуамин (muirapuamine).

Преди да продължа нататък, трябва да отбележа, че в някои части на света името Муира Пуама се дава и на дървото Liriosma ovata, което също расте в бразилските тропици.

Това дърво има съвсем различен фитохимичен профил и не съдържа лупеол, а за последния се предполага ключова роля за цялостния ефект на екстракта. 

Какво трябва да знаем за екстракта от Муира Пуама?

В южноамериканската народна медицина екстракти от корените и кората на растението се използват като основа за чай, повишаващ сексуалното влечение, подобряващ сърдечно-съдовите функции и при храносмилателни проблеми.

Около 1920 година започва търсенето на активните фитохимикали в Муира Пуама, на които потентното дърво дължи световна слава.

В течениe на години изследвания върху корените и кората на растението са изолирани десетки химикали от различни химични групи. Все още тече процес на разгадаване на индивидуалните им въздействия, затова няма да навлизам в подробности. 

Доказани ползи при хора

Сексуално стимулиране: 

 • наблюдавано е стимулиране на сексуалното желание и при двата пола, но не е обяснена биохимията на процеса;
 • наблюдавано е удължаване времето на поддържане на ерекция, обаче сам по себе си екстрактът не предизвиква ерекция, затова не е афродизиак.

Нервна система:

 • проявява тонизиращ ефект (слаб при жени, умерен при мъже);
 • съдейства за премахването на чувството на умора (предлолага се, че въздейства и на психическите възприятия и физиологично ниво).

Предположения и недоказани твърдения:

 • подобрява умствените способности (тестовете са върху мишки);
 • има предпазващ нервната система ефект (изследвания са върху мишки);
 • има адаптогенни функции, снижава негативните въздействия на стреса;
 • твърди се, че въздейства върху намаляването на подкожните мазнини и покачването на мускулна маса (частен патент, вероятно на фирма производител);
 • намалява холестерола.

Има ли установени странични ефекти и противопоказания за прием на екстракти от Муира Пуама?

Има съмнения, че е възможно приемът му да причини на главоболие и безпокойство. 

Кой и в комбинация с какво не бива да приема Муира Пуама?

 • Не се препоръчва прием на билков екстракт от Муира Пуама при бременни и кърмещи жени;
 • Не се препоръчва приемът му в комбинация с йохимбин или екстракт от йохимбе.

Какви дози са нужни и как се взима?

Официално никоя страна или медицинска институция в света не е установила точните дневни дози, затова се говори за допустими такива, т.е. при които не се наблюдава вреда.

Най-често препоръчаните дневни дози са посочени върху етикета на продукта, съдържащ екстракт от потентното дърво.

Препоръчвам да следвате тях, поради възможни разминавания в концентрациите на различните произведени на пазара екстракти/тинктури.

В кои спортни и здравословни добавки можем да го срещнем?

Най-често ще забележите Муира Пуама в комбинация с други билкови стимулатори (ергогеници) във формули за тонизиране, повишаване на либидото или в добавки за намаляване на умората.

Напишете отзив

Моля влезете в профила или се регистрирайте, за да напишете отзив.